Támogasson minket Ön is!

Rövid leírás

Egy fiatalokból álló szervezet vagyunk, DEMOSZ - Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség néven. Céljaink közt szerepel, egy jobb és élhetőbb jövő építése Magyarországon és Európában. Hiszünk az alapvető nyugati polgári és zsidó-keresztény értékekben, amely útra Szent István terelte rá hazánkat, immáron több mint ezer éve. Heti alkalmaink vannak, ahol közéleti vitaestet, előadásokat, beszélgetéseket közszereplőkkel és egyéb más érdekes programokat tartunk. Vannak kinti programjaink is, nagygyűlések, takarítókommandó, segítségnyújtás, karitász, kirándulások, táborok, egyéb kinti programok...

Friss topikok

Linkblog

 Alapszabály

 

     A DEMOSZ - Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség alapító tagjai - a Magyar Köztársaság Alkotmánya, valamint az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény által adott jogukkal élve – jelen Alapszabály elfogadása mellett, megalapítják a Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség nevű társadalmi szervezetet.

 

I. ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

 

1. Küldetési nyilatkozat

 

     A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség célja egy demokratikus, a társadalmi szerződés, közmegegyezés és az alapvető erkölcsi normák alapján működő társadalom létrehozása, mely kiállja a XXI. század megpróbáltatásait. Szervezetünkkel alternatívát kívánunk felmutatni hazánk és kontinensünk polgárainak és fiatalságának egy jobb jövő építésének céljából. Egy olyan jövő az álmunk, melyben mindenki egyenlő esélyekkel indulhat el az életben és vívhatja ki boldogulását korra, nemre, hovatartozásra, nemzeti identitásra való tekintet nélkül. Egy olyan jövő melyben az állam a befizetett adókkal arányosan látja el állampolgárait, ahol védik az elesettet és a gyengét. Egy olyan jövő, melyben senkit nem különböztetnek meg sem pozitív vagy negatív irányban nemzetiségétől, vagy bárminemű hovatartozásától függően. Egy olyan jövő, ahol az európai, közös (zsidó-keresztény) kultúrával rendelkező népek, nem ellenségei egymásnak, hanem egyesülve és együttműködve egy ütőképes és erős szereplőt állítanak a világpolitika színpadára. Ezért a jövőért kívánunk tehát küzdeni a demokrácia adta lehetőségeinkkel.

 

2. A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség eszmeisége

 

1.)  A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség nyitott minden eszme és világnézet iránt, amennyiben ezen ideológia tiszteletben tartja a demokrácia alapelveit, melyek magukba foglalják a judeokeresztény erkölcsiséget és könyörületességet, azaz az emberi szabadság és jogok tiszteletben tartását és az ezekért folytatott elkötelezett harcot.

 

2.)  Szövetségünk eszmeisége, a demokrácia szerint nem lehet az emberek között különbséget tenni, nemzetiségi, hovatartozási és identitási tekintetben. Így elutasítjuk a nacionalizmust, mely előnyben vagy hátrányban részesít embereket veleszületett tulajdonságaik, nemzetiségük, nemzeti hovatartozásuk alapján.

 

3.)  Munkánkkal a politikai közepet, azaz a társadalom mérsékelt, a szabadság iránt elkötelezett, de mégis fontolva haladó, a radikalizmustól elzárkózó és tartózkodó csoportját kívánjuk képviselni.

 

4.)  Szövetségünk elkötelezett a tekintetben, miszerint a társadalmon belül nem szabad ember és ember között veleszületett tulajdonság alapján különbséget tenni. Minden eszközünkkel azon fogunk dolgozni, hogy a társadalmon belüli hierarchia kialakításnak fő szempontja a becsületesség, az igazságosság és a tisztesség – egyszerűen és érthetően kifejezve, az eredményesség – legyen.

 

5.)  A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség tagjai, mint szellemiségünk képviselői kötelességüknek érzik eszmeiségünk terjesztését és annak kiteljesedésén való munkálkodást. Így a közéletben aktív szerepet kívánunk betölteni. Ez alatt publikálást, könyvkiadást, gyűlések, vitaestek és egyéb rendezvények szervezését és lebonyolítását, valamint egyéb a közéleti eseményekkel kapcsolatos cselekményeket értjük.

 

6.)  A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség egy független és demokratikus szervezet, így függetlenek kívánunk maradni pártoktól, és pártirányzatoktól. Szövetségünk civil jellegű, mely az előbb említett kérdésekben nem kíván állást foglalni, illetve meghatározni azt tagjainak. Azonban egyes ügyekben, saját nézeteinkhez hűen, kimondjuk és szóvá tesszük véleményünket a közéleti eseményekkel kapcsolatban.  

 

7.)  Fontosnak tarjuk a demokrácia és elveink külhoni, európai és belföldi képviseletét, valamint az európai népek békés egységét, melynek érdekében más európai és magyarországi szervezetekkel közösen a demokrácia égisze alatt kívánunk harcolni. Így célunk egy olyan közös, európai egység létrehozása, ahol a kontinensünkön élő nemzetek egységbe forrva, közösen tudnak tenni a demokrácia ügyében itt Európában, vagy akár más kontinenseken is. Egy olyan Európáról álmodunk, ahol eltűnnek a határok, ahol nem lesz többé válaszfal nemzet és nemzet között, ahol az itt élő népek egy nagy családdá olvadnak eggyé, amely családnak mind egyenrangú tagjai. Tehát célunk továbbá egy olyan alternatíva felmutatása, illetve ennek megvalósítása, mely az európai egységet demokratikusabbá, átláthatóbbá és koherensebbé teszi. Ennek érdekében hajlandóak vagyunk együttműködni minden politikai oldal képviselőjével, illetve az európai integráció szerveivel.

 

8.)  Minden erőnkkel szeretnénk Magyarország boldogulásáért küzdeni. Így állást kívánunk foglalni az országos politikát érintő témakörökben (gazdaság, diplomácia, igazságszolgáltatás stb.…). Tevékenyen kívánunk részt vállalni a magyar kultúra külföldi terjesztésében, így gazdagítva a világot.

 

9.)  A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség judeokeresztény eszmeiségéből fakadóan terveinket e felfogásmód jegyében kívánjuk véghezvinni. Így alapvető értékeink a szeretet, az igazság, a becsületesség, a szolidaritás, a tolerancia, az őszinteség és az ember tisztelete. Mindezek cselekedeteink és magatartásunk alapjai.

 

10.)                     Alapvető értéknek tekintjük az összefogást. Így ennek szellemében szolidaritásra és toleranciára szólítunk fel. Valamint a másik ember elfogadására. Munkánk során mindenekelőtt azt kívánjuk szem előtt tartani, ami összeköt bennünket – magyarokat, európaiakat, a Föld népeit – és nem azt, ami elválaszt.

 

11.)                     Fontosnak tarjuk a természet védelmét. Természeti és épített kincseink, örökségeink megőrzését ápolását. Csakúgy, mint hagyományaink, európai és magyar kultúránk tiszteletét, annak megőrzését.

 

12.)                     Kötelességünknek és feladatunknak tarjuk az emberek tájékoztatását. Ennek különböző előadások és oktatási jellegű rendezvények szervezésével kívánunk eleget tenni.

 

13.)                     Eszmeiségünk és küldetésünk középpontjában az ember áll, mint a teremtő mása a Földön. Így elsősorban az emberek szolgálatát tartjuk a legfontosabbnak. Hiteles tájékoztatást kívánunk nyújtani a lakosság számára a napi aktuális, közéleti – leg kiváltképp a belpolitika, külpolitikai és diplomáciai – eseményekkel kapcsolatban. Ezzel kívánjuk gazdagítani környezetünk tudását és szellemiségét.

 

3. A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség alapvető adatai és jellemzői

 

1.)     Teljes, hivatalos neve: DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség Társadalmi Szervezet

2.)     Az egyesület a nevét az alábbi formában használja: DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség

3.)     Nevének hivatalos rövidítése: DEMOSZ

4.)     Szervezeti formája: társadalmi szervezet

5.)     Az egyesület székhelye: Budapest 1119, Vahot utca 1. II. emelt, 9. ajtó

6.)     Működési területe: A Magyar Köztársaság, az Európai Unió tagállamai (2010) (Francia Köztársaság, Német Szövetségi Köztársaság, Olasz Köztársaság, Holland Királyság, Belga Királyság, Luxemburgi Nagyfejedelemség, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Ír Köztársaság, Dán Királyság, Görög Köztársaság, Spanyol Királyság, Portugál Köztársaság, Osztrák Köztársaság, Finn Köztársaság, Svéd Királyság, Észt Köztársaság, Lett Köztársaság, Litván Köztársaság, Lengyel Köztársaság, Cseh Köztársaság, Szlovák Köztársaság, Magyar Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Ciprusi köztársaság, Máltai Köztársaság, Román Köztársaság, Bolgár Köztársaság), egyes más európai országok (Horvát Köztársaság, Szerb Köztársaság, Macedón Köztársaság, Boszniai Föderáció, Montenegrói Köztársaság, Koszovói köztársaság, Albán Köztársaság), egyes volt szovjet tagköztársaságok (Moldovai Köztársaság, Ukrán Köztársaság, Fehérorosz Köztársaság), valamint az Amerikai Egyesült Államok is. Az alábbi csoport bővülhet.

7.)     A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség központi honlappal rendelkezik, de a szövetség átszervezése, illetve bővülése esetén a helyi tagszervezetek külön honlapokat hozhatnak létre. /Ez vonatkozik a postafiók, elektronikus postafiók egyéb infrastrukturális egységek létrehozására is./

8.)     A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség jelképei igen fontosak a szövetség számára, s mint közösségformáló és közösség-összetartó erők lépnek fel. A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség logója a DEMOSZ szó, világoskék, fehér foltos színnel szedve csupa nagybetűvel írva, ahol az „O” két egymást derékszögben keresztező fehér csík negyedelt telített kör. A szervezet zászlója az előbb említett logó fehér alapon. A szövetség hivatalos színe a kék. A szövetség főzeneműve, „himnusza” Ralph Vaughan Williams: Fantázia egy Thomas Tallis-témára c. alkotása. E mű első négy percével javasolt indítani a különböző összejöveteleket és hivatalos tárgyalásokat is.  

 

4. A szövetség tevékenységei

 

1.)   A szövetség tevékenységeit a társadalom szolgálatában széles körben hajtja végre.

2.)   A szövetség az alábbi tevékenységeket végzi:

a.)             kulturális tevékenység (Az európai, zsidó - keresztény, demokratikus, klasszikus liberális és klasszikus konzervatív gondolkodás és kultúra népszerűsítése, ápolása, terjesztése)

b.)            Közéleti vitaestek szervezése, ahol az embereknek alkalmuk nyílhat saját véleményük ismertetésére is.

c.)             szabadidős tevékenységek, túrák, kirándulások, közösségépítő programok szervezése

d.)            oktatási tevékenység (ismeretterjesztés, előadások)

e.)             kutatási tevékenység (tudományos kutatás, publikálás)

f.)              segítségnyújtás (katasztrófa sújtotta területek megsegítése, családok támogatása, ifjúság- és gyermekvédelem, szociális tevékenységek)

g.)             környezetvédelem (építetlen és épített táj védelme, ápolása)

h.)             nemzetközi tevékenység (táborok és találkozók szervezése, cserekapcsolatok, EU tagállamaiban és más országokban helyi csoportok létrehozása a jövőben)

i.)               egyéb

3.)   A szövetség céljainak megvalósulása érdekében:

a.)             közérdekű csoportokat alakít és működtet

b.)            ismeretterjesztést végez és publikál

c.)             rendezvényeket és szabadidő programokat szervez

d.)            ifjúsági programokat szervez

e.)             katasztrófa esetén segítségnyújtó csoportokat szervez

f.)              kulturális aktivista jellegű segítséget biztosít

g.)             a természet és a környezet védelmében aktivista jellegű segítséget biztosít

h.)             a közerkölcs és a szövetség szellemiségének védelmében megmozdulásokat szervez

i.)               figyelmeztet a társadalmi problémákra

j.)               közérdekű keresetet nyújt be szükség esetén

4.)   A szövetség által nyújtott lehetőségek bárki számára megismerhetők és igénybe vehetők.

 

II. AZ EGYESÜLET TAGJAI

 

1. Az egyesületi tagság fajtái és keletkezése

 

1.)   A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség egyesület lehetővé teszi, hogy tagjait különféle meghatározások alapján csoportosítsa:

a.)   Rendes tag (tag) lehet az a 14. életévét betöltött személy, aki önként jelentkezik az egyesület tagjainak sorába, részt kíván venni a szervezet tevékenységeiben, döntéshozatalaiban;

b.)  Támogató tag lehet az a személy, aki a szervezet életében közvetlenül nem kíván részt venni, csupán eszmeileg és anyagilag segíti a szövetséget;

c.)  Tiszteletbeli tag lehet az a személy, akit kiemelkedő érdemeinek elismeréseként az Elnökség megbízásából az elnök (vagy az ügyvezető alelnök) tiszteletbeli tagságra felkér, ha a kérést elfogadja;

2.)   Az egyesületi feladatok elvégzésére az elnök (vagy az ügyvezető alelnök) az Elnökség egyetértése alapján más, az egyesületben tagsági viszonnyal nem rendelkező személyt is felkérhet, aki a külső beszállító minősítésbe sorolandó;

3.)   A külső beszállító csak saját tevékenységeiért felelős, vele az egyesület a kapcsolatot – indoklás nélkül – bármikor megszakíthatja, a külső beszállítónak döntés- és szavazati joga nincs;

 

2. A rendes tagok jogai

 

1.)   Minden rendes tag javaslattal élhet a szervezet működésére nézve, ill. részt vehet a DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség egyesület minden Közgyűlés-szavazásán;

2.)   A rendes tagok jelölhetők és választhatók az egyesület tisztségeire;

3.)   Joguk van az egyesület által követett értékrend elsajátítására, követésére;

4.)   A rendes tagoknak jogukban áll az egyesület működésére, terveire és irányzatára nézve véleményt formálni, amely meghallgatásra kerül az aktuális fórumon;

5.)   A rendes tagoknak jogukban áll a szervezet terveiről, cselekvéseiről és minden egyéb nyilvános jellemzőiről nyilatkozni;

6.)   A rendes tag indítványt tehet a Közgyűlés és az Elnöki Kabinet napirendi pontjaira;

7.)   A rendes tag felvilágosítást kérhet az Egyesület bármely tevékenységéről, amelyre az Egyesület 20 napon belül köteles választ adni;

8.)   A rendes tagoknak jogukban áll a szervezet minden ügyébe beletekintést nyerni, így az internetes levelezésekbe is, egy – az e-mail címek kezelésével megbízott – másik rendes tag vagy az alelnökök jelenléte mellett;

9.)   A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség rendes tagjait azok elhalálozásával elvben saját halottjának tekinti.

 

3. Kötelezettségek és elvárások a rendes tagságban

 

1.)       A rendes tag kötelessége az alapszabály betartása és a tagdíj megfizetése.

2.)       Minden tagtól elvárjuk az erkölcsi normák tiszteletben tartását és a DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség által elfogadott értékrend követését. Az ezzel ellentétes tettek az Alapszabály megszegéseként foghatóak fel;

 

4. A támogató tagok jogai

 

1.)   Minden támogató tag részt vehet a DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség tevékenységeiben;

2.)   A támogató tagok is élhetnek javaslattal, de azok figyelembe vétele nem kötelező; továbbá a támogató tag nem szavazhat és nem választható tisztségre.

3.)   A támogató tagoknak is joguk van a szervezet által követett értékrend elsajátítására, követésére;

 

 

5. A támogató tagok kötelességei

 

1.)  A támogató tagok részéről is kötelező az Alapszabály ismerete, követése;

2.)  Minden tagtól elvárjuk az erkölcsi normák tiszteletben tartását és a DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség által elfogadott értékrend követését. Szellemiségünkkel ellentétes cselekedetek az Alapszabály megsértéseként foghatóak fel.

3.)  A támogató tag a vállalt támogatás megfizetésére köteles.

 

6. A tiszteletbeli tagok jogai és kötelességei

 

1.) A tiszteletbeli tag jogai: közgyűlésen javaslattételi, indítványtételi joga van, de szavazati joga nincs és nem választható.

2.) A tiszteletbeli tag köteles az alapszabály betartására.

 

7. A tagdíj

 

1.)   A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség rendes tagjaitól  a közgyűlés által elfogadott összegű tagdíjat szed.

2.)   A tagdíj-koncepció évente felülvizsgálatot igényel;

3.)   A tagdíjat készpénzes és bankszámlás módon kell megfizetni, minden év március 15. napjáig.

 

8. Tagsági viszony létesítése (Tagfelvétel)

 

1.)     Bármely személy kérheti a DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség egyesületbe rendes vagy támogató tagságába való felvételét.

2.)     Első lépésben az egyesület megbízottja a jelentkezővel felveszi a kapcsolatot,

3.)     A jelentkező – a tiszteletbeli tag kivételével – az Elnöki Kabinethez benyújtott (az Elnöki Kabinet által meghatározott) jelentkezési lap útján, kérheti felvételét az egyesületbe;

4.)     Harmadik lépésben az Elnöki Kabinet dönt a jelentkező felvételi kérelméről;

 

9. Tagsági viszony kérelmének elutasítása

 

1.)        Fenntartjuk a szervezeti tagságba jelentkező személyek kérelmének elutasításának jogát;

2.)        Amennyiben a jelentkező szellemisége, értékrendje nem illeszkedik a DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség eszmeiségével, a jelentkező kérelme elutasítást nyer;

3.)        Nem létesítünk tagsági viszonyt azokkal a jelentkezőkkel, akik nem adják meg az egyesületbe lépéshez szükséges adataikat maradéktalanul;

4.)        Ha a tagság az Elnökség intézményén belül nem támogatja a jelentkező felvételét, az nem nyer befogadást;

5.)        Amennyiben az elnöki kabinet elutasítja a rendes tag vagy támogató tag tagfelvételi kérelmét, a kézbesítéstől számított 15 napon belül a közgyűléshez lehet fellebbezni.

 

10. Tagsági viszony megszűnése

 

1.)    A DEMOSZ – Demokratikus és Európai Magyarországért Szövetség társadalmi egyesületben a tagsági viszony az alábbi esetekben szűnik meg:

a.)   a tag elhalálozásával;

b.)  a tag kilépésével;

Címkék: alapszabály

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://demosznet.blog.hu/api/trackback/id/tr833021499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demosz001 2011.07.01. 10:17:00

INFODEMOSZ@GMAIL.COM CSATLAKOZZATOK!
süti beállítások módosítása